Direktør i Hauge Stål, Jesper Karlsen, foran virksomhedens Bodor laserskærer, som har erstattet en plasmaskærer af ældre dato.
Hauge Stål i Odense har erstattet en ældre plasmaskærer i stålproduktionen med en laserskærer. Baggrunden for skiftet er at nedsætte driftsomkostningerne og at få flere muligheder for optimering af produktionen.
”Vi havde en plasmaskærer i forvejen, som var blevet gammel og slidt. Og vedligeholdelsesomkostninger var blevet for høje. Derudover forestod en større opgradering af anlægget,” siger Jesper Karlsen, administrerende direktør i Hauge Stål A/S.
Derfor gik beslutningen for den stålproducerende Odense-virksomhed på at få driftsomkostningerne ned, og det førte til den nyinstallerede laserskærer, der nu står i produktionen hos Hauge Stål: En Bodor P6 12 kW.
Laserskæreren er en P6-model på 12 kW. Skærebordet er 2,5 x 6 meter. Hertil kommer vekselbordet, så maskinens fulde længde er ca. 15 meter.
Flere muligheder in house
Ud over de lavere driftsomkostninger åbner opgraderingen til laserskærer også for nye muligheder - blandt andet ved en højere skærehastighed:
”Den skal skære det samme, men hurtigere. Vi forventer at få en optimering af produktionen af pladedele. Og så kan den nogle ting, som vi før har fået lavet ude i byen, så vi selv nu kan klare skæring i alt, der hedder pladedele”
- Jesper Karlsen, direktør, Hauge Stål A/S
Hertil kommer også, at laserskæreren kan klare flere processer på en gang:
”Plasmaskæreren kan ikke lave gevindhuller. De skulle udføres efterfølgende med boremaskiner. Laserskæreren kan skære det hele i én omgang,” siger han.
Laserskæreren set fra den anden side: Vekselbordet.
”Vi laver, hvad kunden vil have”
Hauge Stål har over 30 års erfaring i stålbranchen og specialiserer sig i at lave specialopgaver. Og der er ikke nogen begrænsninger:
”Vi laver alt i stålkonstruktioner, fra små til store. Vores produktion er alsidig, og vi laver det, kunden vil have,” siger Jesper Karlsen.
Hauge Ståls ordrer er ofte baseret på udbud og produceret efter arkitekttegninger. Derfor kan resultatet af deres stålarbejder også ses mange steder i hele landet; for eksempel en større gangbro på Syddansk Universitet.
Hauge Stål laver specialopgaver, for eksempel arkitekttegnede trapper, gangbroer og altaner.
Træning i ny teknologi
”Det er maskinen, der over tid skal lære os, hvad vi kan.” Sådan siger Jesper Karlsen, og det udsagn giver et godt billede af Hauge Ståls åbenhed for at lære laserteknologien at kende.
Holdet af operatører foran laserskæreren i en af produktionshallerne hos Hauge Stål.
Efter installationen af laserskæreren har Hauge Ståls hold af operatører derfor også været aktivt tilstede på sidelinjen ved Svejsehusets finpudsning af maskinens parametre.
Herudover har hele holdet modtaget træning i brugen af laserskæreren – både sammen og én-til-én med servicetekniker i Svejsehuset, Andreas Theonas.
Andreas Theonas er en af Svejsehusets serviceteknikere og har stået for at træne Hauge Ståls laseroperatører i brugen af laserskæreren.
Vil du vide mere om laserskæring? |