Hos Svejsehuset har vi lavet en guide til sikker svejsning. Vi gennemgår de typiske risici og kommer med gode råd til forebyggelse af skader.
Vil du have det helt kort? I bunden af indlægget finder du 10 hurtige råd fra Industriens Branchearbejdsmiljøråd.
En lang arbejdsdag kan påvirke kroppen uanset branche. I svejseindustrien er det særligt vigtigt at være opmærksom på temperatur og arbejdsstilling.
Uhensigtsmæssige arbejdsstillinger, for eksempel arbejdsborde i forkert højde, skæve vinkler samt tunge og gentagne løft kan give ondt i ryggen, slidgigt og kredsløbsproblemer. Det er skader, som ofte ses hos svejsere, og er smerterne først udløst, kan det være vanskeligt at udføre arbejdet i en periode.
Er der meget koldt eller megen træk i forbindelse med arbejdet, kan det også give smerter i muskler og belaste kroppen.
Svejserøg består af både partikler og gasarter. Partiklerne er synlige i form af røg, mens gasarterne er usynlige.
Svejserøg kan give alvorlige skader - blandt andet kræft. Risikoen for sundshedsskader afhænger af mængden og typen af partikler og gas. Det betyder også, at løsningerne er forskellige, men helt grundlæggende må røg og gasser ikke indåndes. Det er vigtigt med effektiv udsugning eller åndedrætsværn, så partikler og røg kan holdes bort fra lungerne. En god og sikker løsning er en kombination af udsugning ved eller i arbejdsbordet og et åndedrætsværn.
Ventilations- og udsugningssystemer skal også efterses, for at sikre at de altid fungerer optimalt. Det kan eksempelvis være leverandøren, der med jævne mellemrum tjekker systemerne. Arbejdspladsen kan også selv lave en hurtig kontrol af effektiviteten, ved at lade en kollega, iført svejseskærm, observere svejsningen og røgens bevægelser. Det kan give en god fornemmelse af, om røgen bliver suget effektivt, eller om der skal rettes på et eventuelt mundstykke eller laves service på systemet.
Husk at de skadelige gasser er usynlige. Mange oplever symptomer på indånding af røg og gasser, men forbinder dem ikke med svejsningsarbejdet. Hold øje med symptomer som hovedpine, tørhed og irritation i øjne, næse og hals.
Det er værd at knytte en ekstra kommentar til sikkerheden, når det gælder TIG-svejsning med wolframelektroder. Her gælder reglerne for almindelig svejsebeskyttelse, og man bør yderligere være opmærksom på, at der frigives ozon ved TIG-svejsning. Ozonen er usynlig, og meget skadelig.
Slibning af wolframelektroder bør også ske i et lukket system, da der frigives partikler under slibningen, som er meget skadelige for lungerne. Vi har dedikeret et helt indlæg til TIG-svejsning, og hvordan man bedst beskytter sig.
Du kan læse mere om sikker svejsning med wolframelektroder her.
I svejsebranchen kan man støde på en gammel vandrehistorie om, at virksomheder tilbød mælk og fløde til svejserne i pausen. Det skulle tage den grimme metalliske smag i munden, og gøre det lidt mere fornøjelse at spise frokost.
Mælk og fløde er ren symptombehandling. Det beskytter ikke mod de følgevirkninger der opstår, når sikkerheden ikke er i orden.
Med andre ord: bliver du budt et glas mælk som løsningen på dine symptomer, er der noget galt.
Optisk stråling er en fællesbetegnelse for ultraviolet stråling (UV), synlig stråling (lys) og infrarød stråling (IR). UV- og infrarød-stråling er usynlig. Ved svejsning er det især den usynlige UV-stråling og den synlige stråling, der er et arbejdsmiljømæssigt problem.
Infrarød-strålingen er normalt meget lille, og den har mest betydning ved for eksempel flammeskæring. Selvom den er lille, bør det alligevel undgås at se længe på den uden brug af øjenbeskyttelse.
Svejselys kan give alvorlige øjenskader og hudskader, og det er derfor nødvendigt at beskytte disse områder - både på den, som svejser, og andre kollegaer i nærheden af svejsearbejdet.
I øresneglen er der tusindvis af hårceller, der bevæger sig som træer i vinden, når der kommer lyd ind i øret. Er lyden for høj kan hårene knække. Når de knækker, er der opstået en høreskade. Et enkelt højt brag kan være nok til at give en høreskade - men skaden kan også komme snigende, for eksempel ved støj i forbindelse med arbejde.
Arbejdsmiljølovens grænse for støj på arbejdspladsen er 85 dB eller spidsværdier af støj over 137 dB, hvilket indebærer, at høreværn skal anvendes ved disse grænser. Ved 80 db skal høreværn stilles til rådighed. Normalt tåler hørelsen indtil otte timers daglig udsættelse med 80 dB høj kontinuerlig støj, uden permanent skade. Stiger støjbelastningen til 88 dB er grænsen 4 timers udsættelse. (Kilde: sundhed.dk)
Det er vigtigt at beskytte både svejseren og kollegaer mod støj, så alle på arbejdspladsen undgår høreskader. Dette kan forebygges med høreværn eller med lyddæmpende skærme. Skærmene har den fordel, at de også beskytter kollegaer mod stråling.
Skal det serveres helt kort? Her kommer ti gode råd til at beskytte dig selv og dine kollegaer.
En stor tak til Industriens Branchearbejdsmiljøråd, CO-industri, Dansk Industri og Ledernes Hovedorganisation. En del af informationerne i dette indlæg stammer fra pjecen Arbejdsmiljø ved svejsning - gode løsninger. Hele pjecen kan downloades her.
Du er velkommen til at kontakte Svejsehuset, hvis du har spørgsmål om sikkerhed eller produkter.
Læs også vores guide til ventilation og udsugning og vores guide til åndedrætsværn.