Blog - Svejsehuset

Hos Valmont er alting bare lidt større...

Skrevet af Lene Børgesen | Apr 8, 2022 10:02:26 AM


Valmont: Smed Lars Nissen i gang med skæringen af de massive stålplader, som bruges til en del af fundamentet til  en elmast.

Det er ikke småtingsafdelingen, vi besøger hos Valmont i Rødekro. Her er alt i stor skala: Hallerne, kranerne i loftet og ikke mindst emnerne, som de lidt under 500 mand håndterer til dagligt. Svejsehuset har fået lov at komme med bag kulissen til et kig på, hvordan komponenter til bl.a. elmaster og vindmøller bliver til.

Det første, vi skal se, er en 70 mm tyk stålplade. At den skal blive til en forvokset dørkarm i foden af en elmast, kan være svært at forestille sig for det uerfarne øje, men det kommer vi til.


Skæremaskinen sidder klar til affasning. Den massive plade skal bruges i bunden af en elmast.  

Pladen ligger klar og skæremaskinen er rigget til. Maskinens opgave er nu at lave en affasning hele vejen langs pladens side. Den er selvkørende og hviler på et lille hjul, der sikrer, at snittet bliver præcist, selvom der skulle være ujævnheder i materialet.

Smed Lars Nissen er foretager de sidste indstillinger, inden han trykker på start.

Maskinen er køreklar, så smeden Lars Nissen, tænder for brænderen, indstiller gas og ilt – og så er det bare at køre.

Og så håber Lars Nissen ellers bare, at det flasker sig, når nu der er publikum på. 

”Du har kun ét skud i bøssen. Ellers ødelægger du det hele,” siger værkfører Peter Hansen og tilføjer med sin sønderjyske ydmyghed, at de da har lavet 213 af disse dørkarme i streg uden fejl.

 

Efter ca. 15 minutter kan Lars Nissen sænke skuldrene og nyde endnu et vellykket resultat.

”Det er et lækkert værktøj. Det bliver mere stabilt. Man kan ikke skære det så stabilt i hånden,” siger han.

Maskinen bruger to gasser til at skære med - her i hallen hos Valmont er det Ilt og Acetylen. Det er et mix af de to gasser sammen med vinklen på brænderen, der giver så præcist et resultat.

Der skæres! Brænderen er monteret på et hjul med flydende ophæng, så affasningen bliver præcis den samme hele vejen.


Skæremaskninen arbejder sig igennem den tykke plade og efterlader et rent snit.



Den færdige plade

Komponenter til grøn energi
Og så er vi nået til det tidspunkt, hvor forestillingsevnen får lidt hjælp. Her kan vi nemlig se, hvad den tykke stålplade bliver brugt til. Den skal blive en del af fundamentet i en elmast på fire meter i diameter.

Den færdige plade danner ramme om døren i foden af en elmast. Pladen med dørhullet er tykkere end de resterende - derfor er affasningen nødvendig.

Pladen med dørhullet skal være tykkere end de andre, da hullet tager noget af styrken ud af konstruktionen. Affasningen er derfor nødvendig for at skabe en glidende overgang mellem denne plade resten af de buede vægge.

Et kig indefra, hvor pladen er svejset sammen med resten.

Affasningen sikrer en glidende overgang mellem plader af forskellig tykkelse og skaber stabilitet.

Bremseskive XXXL
I den anden ende af hallen ligger et andet emne klar, og en anden skæremaskine hænger ned i kroge fra loftet over den. Emnet er et cirkeludsnit i tyk stål - en kvart vaniljekrans i kæmpestørrelse.

Klar til dobbelt affasning. Her er det et cirkeludsnit til en bremseskive i stor størrelse.

Igen kommer forestillingsevnen på prøve, da vi får at vide, at dette er en del af en bremseskive til rotoren på en vindmølle. En bremseskive på 6,5 meter i diameter.

Koncentration skal der til. Lars Nissen gør klar til at lægge snittet. 

Her skal der laves en dobbelt affasning, og maskinen kører derfor med to brændere, som hermed laver to snit på én gang. Denne proces skal have mere varme og med en vinkel på kun 25 grader, er det ikke den letteste opgave. Lars Nissen indstiller, starter maskinen, holder øje, indstiller lidt igen.

To brændere kører lige efter hinanden og lægger to snit på én gang.

Kort tid efter ser vi resultatet, og som Lars siger, er der ingen tvivl om, at det er mere præcist end med en håndskærebrænder.

Det færdige resultat af den dobbelte affasning med 25 graders vinkel.

Hele stykket, hvoraf kortsiderne er affasede. Cirkeludsnittet er en del af en bremseskive til rotoren på en vindmølle.

Sidste hal vi besøger hos Valmont byder på plader af en længde på ca. 20 meter. De skal valses til rør med en diameter på omkring 8 meter og danne rammen om rotorhusene på vindmøller. Også her er der brug for fugeforberedelse inden svejsning.

Hos Valmont jonglerer de med meeeget store stykker stål. Her ses en plade med ca. 20 meters længde.

Pladerne er valset og skal blive til rotorhuse med en diameter på over 8 meter.


Ét af stykkerne er her forberedt til svejsning.

Kvalitet og præcise resultater 

Hos Valmont bruger de skæremaskiner af forskellige typer fra Koike. Maskinerne er solide og leverer præcise resultater både til de helt store emner, som her hos Valmont, og til mindre skæreopgaver. Du kan læse mere om Svejsehusets udvalg af skæremaskiner her.


En af Valmonts Koike-maskiner, IK-12 Max3.